Bezoek Urbino vanuit uw vakantiehuis in De Marken

Natuurlijk kunt u in uw vakantieverblijf Casetta Lucia heerlijk ‘dolce far niente’, genieten van de tuin, het zwembad, het strand vlakbij en het sprookjesachtige landschap. Maar uw vakantiehuis is zo centraal gelegen ten opzichte van mooie en interessante bezienswaardigheden in De Marken en daarbuiten, dat we u graag een paar mooie tips voor dagtochten geven. Uw vakantiehuis is daarbij een prachtige uitvalsbasis. En bij terugkomst wacht het verfrissende zwembad.

Zicht op de stad Urbino

Zicht op de stad Urbino

De eerste tip die we voor u hebben is Urbino. Uw vakantiehuis ligt slechts 35 kilometer van deze schitterende stad verwijderd. Eerst rijdt u binnendoor door een feeëriek heuvellandschap tot aan de provinciale weg Pesaro-Urbino, via deze weg leidt naar Urbino. Daar volgt u de weg een tijdje links rond de stad, langs de muur, en daar waar u de muur zou moeten verlaten om linksaf te gaan vindt u tegenover u een groot plein, de Piazza Mercatale, met direct voor u de ingang van een ondergrondse parkeergarage. Parkeer daar uw auto en kijk omhoog. U ontwaart het mooiste en belangrijkste paleis uit de renaissance in Italië. Met zijn twee ranke torens naast de opgestapelde logia’s. Het paleis is nu een museum. Het dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en is gebouwd in opdracht van hertog Federico da Montefeltre, een van de meest interessante figuren uit de renaissance. Deze was niet alleen een gevierd condottiere (aanvoerder van huurlingenlegers), maar ook een bevorderaar van kunst en wetenschap. Federico haalde belangrijke kunstenaars naar zijn hof, zoals  Piero della Francesca. Van hem kunt u nog twee wereldberoemde werken in het paleis bewonderen. Federico da Montefeltre bezat ook de belangrijkste boekenverzameling uit zijn tijd. Zijn bibliotheek vormde later de basis voor de bibliotheek van de Vaticaanse Musea.

De stad biedt verder pittoreske steile straatjes en mooie pleinen met middeleeuwse- en renaissancegevels. Bewonder de façades van de San Francesco met de mooie bakstenen torenspits en die van de San Domenico, met keramiek van Luca della Robbia, in het kenmerkende blauw en wit glazuur. Bezoek ook het oratorium van San Giovanni waar u verrast wordt door prachtige en kleurrijke fresco’s uit het begin van de vijftiende eeuw. En het oratorium van San Giuseppe met een schitterende levensgrote kerstgroep in wit stucco. Geniet van de gezellige drukte in het centrum van deze studentenstad. Urbino is een van de parels van Italië, maar ondanks zijn immense cultuurhistorische belang,  wordt de stad niet overlopen door toeristen. Wilt u meer weten over deze stad? Pierre met zijn kunsthistorische achtergrond geeft u graag nog meer tips.

Tja, wat een land dat Italië met al zijn parels. Wist u dat op de recente Vakantiebeurs Italië geëindigd is als het meest favoriete vakantieland van Europa? En dat ook de regio De Marken steeds meer ontdekt wordt? Terecht. Maar ondanks de toenemende belangstelling blijft De Marken authentiek. Hier kom je nog geen drommen toeristen tegen zoals in Toscane. Terwijl het zoveel te bieden te heeft.

 

Dit bericht is geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.