Meer dan een lekker kopje koffie op het plein in Mombaroccio

Op het centrale pleintje van Mombaroccio drink je bij La Bottega del Borgo van Claudia en Philippo een heerlijke cappuccino of cafè. Samen met een brioche (croissant) of stukje taart is dat een ontbijt op z’n Italiaans. Lekker en ontspannen ontbijten op loopafstand van uw vakantiehuis in De Marken.

Een bar in Italië heeft ook een grote sociale functie. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking. Jonge mensen wippen er ‘s morgens, voor ze aan het werk gaan, langs voor hun snelle Italiaanse ontbijt. De ouderen lezen op hun gemak de krant en wisselen de laatste (politieke) nieuwtjes uit. Of zitten urenlang te kaarten. Vooral de mannen dan.

‘s Avonds is het, vaak bij gebrek aan wat anders, dé ontmoetingsplaats voor de jeugd. Tot ze de leeftijd hebben dat ze uit mogen gaan in Pesaro, hier 20km vandaan en de ouders blij zijn als ze weer heel en wel thuis zijn.

De bar in Mombaroccio fungeert tegelijk ook als een kleine alimentari (kruidenier). Claudia en Philippo van La Bottega del Borgo verkopen o.a. vers brood, wijn, beleg, melk, pasta en wat groente en fruit.

In de grote steden wemelt het van de bars. Iedere bar heeft z’n eigen sfeer en vaste klanten. In een dorp is de bar bijna van levensbelang voor de plaatselijke bevolking. We zijn dan ook ontzettend blij met ‘onze’ bar in ons pittoreske Mombaroccio. Vlak bij uw vakantiehuis in Le Marche

Geplaatst in De Marken, Le Marche, Mombaroccio, Vakantie in de marken (Italie), vakantiehuis Italië | Reacties uitgeschakeld voor Meer dan een lekker kopje koffie op het plein in Mombaroccio

De Giro d’Italia komt 18 mei langs “ons” Mombaroccio!

Op 11 mei is de Giro d’Italia van start gegaan. Er werd gestart in Bologna en 2 juni is de finish in Verona. Zaterdag 18 mei komt de tour ook bij ons langs en kunnen we Tom Dumoulin en Bauke Mollema in hoogst eigen persoon toejuichen als zij langs zoeven in een nogal lastige bocht bij een afdaling vanaf Beato Sante di Mombaroccio richting Pesaro aan de Adriatische kust.

Etappe 8 van Tortoreto Lido naar Pesaro

De weersomstandigheden zijn dit voorjaar verre van rooskleurig en de verwachting voor de komende dagen laat ook te wensen over. En dan zijn er nog de Italiaanse wegen die het zwaar maken voor de wielrenners. Van vorig jaar herinner ik me vooral de onvrede op TV over de gaten in de weg bij de aankomst in Rome. Helaas zijn gaten in de weg een veel voorkomende ergernis in Italië. Al moet ik zeggen dat de wegen hier in De Marken een stuk beter onderhouden zijn dan die in de regio Lazio, waarin Rome ligt.

We wensen Tom Dumoulin en Bauke Mollema, ondanks de regen, een succesvolle tour en gaan ze a.s. zaterdag enthousiast toejuichen!


Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor De Giro d’Italia komt 18 mei langs “ons” Mombaroccio!

Jouw vakantiehuis in De Marken, midden in natuur en cultuur

Vakantiehuis in De Marken met privé zwembad

Jouw vakantiehuis in Le Marche, Casetta Lucia, is een perfecte locatie. Je kunt er volop luieren in je eigen heerlijke tuin met privé zwembad en verschillende terrassen in de zon of, als je wilt, juist in de schaduw. Het is ook een goede uitvalsbasis om er op uit te gaan naar de vele mooie plekjes in de natuur, maar ook op cultureel gebied. https://www.huisjeindemarken.nl/fotos-2/

Mombaroccio

Dichtbij je vakantiehuis in Le Marche vind je authenticiteit en schoonheid. Al op loopafstand! Daar ligt ‘ons’ Mombaroccio te stralen op een heuvel. Een oud ommuurd ministadje, met een paar interessante monumenten. Zoals de oude stadspoort uit de zestiende eeuw. Met daarachter een palazzo dat toebehoorde aan markies Guidobaldo del Monte, een geleerde en vriend van Galileo Galilei. En een kostelijk museum gewijd aan het boerenleven en oude ambachten. En een bijzonder museum van volkse religieuze kunst. Geniet van dit mooie YouTubefilmpje over Mombaroccio. Als voorpret.

Luieren, strand en heerlijk eten

En als het strand lokt, is het fijne kindvriendelijke zandstrand tussen Pesaro en Fano nog geen half uurtje rijden. Daar vind je volop plek op het vrije strand. Of je huurt, op zijn Italiaans, een parasol en bedjes bij een van de vele ‘bagni’. Wijzelf gaan graag naar Bagno CocoLoco. Daar drink je ook een heerlijke cappuccino of espresso en kun je aanschuiven voor een prima pranzo (lunch). Met een lekkere pasta, een visje of stuk pizza en niet te vergeten heerlijke plaatselijke wijn. Je kunt natuurlijk ook lunchen aan de boulevards van Pesaro of Fano. Authentieke Italiaanse badplaatsen op slechts 20 kilometer afstand van je heerlijke vakantiehuis in Le Marche.

Schitterende natuur

Vanuit je vakantiehuis in De Marken valt er ook schitterende natuur te ontdekken in de omliggende heuvels. Je kunt de Gola di Furlo bezoeken met zijn adembenemende rotspartijen, of het gebied van de Monte Catria, met zijn 1700 meter de hoogste berg van de provincie. Ietsje verder weg zijn de druipsteengrotten van Frasassi, de imponerendste van Europa. En nog veel meer natuurschoon in de buurt van je vakantiehuis in Le Marche. https://www.huisjeindemarken.nl/regio-le-marche/

Kunst en Cultuur

Kunst- en Cultuurliefhebbers komen ook ruim aan hun trekken. Pesaro en Fano zijn  oorspronkelijk Romeinse steden. In Fano zijn nog fraaie restanten te vinden. De stad heeft nog een middeleeuws karakter met zijn palazzi en oude kerken. En er is een grote en gezellige markt op dinsdag. En dagelijks een authentieke vismarkt.

Pesaro is wat mondainer dan Fano en beroemd om zijn Rossini Opera Festival, het geboortehuis van Rossini en een schitterend altaarstuk van Giovanni Bellini in het museum. Op 30 kilometer ligt het beroemde Urbino, een renaissancehoofdstad van de eerste orde. Maar vergeet ook Urbania niet, of Gubbio. Ook Ravenna is in één dag te doen. Allemaal vanuit je eigen vakantiehuis in Le Marche.

Hoge waardering bij Zoover

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie op https://www.huisjeindemarken.nl/prijzen-beschikbaarheid-contact/

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Jouw vakantiehuis in De Marken, midden in natuur en cultuur

Uw vakantiehuis in Marken ligt dichtbij… het strand

Uw heerlijke vakantiehuis in De Marken, Casetta Lucia, is een perfecte plek om vakantie te vieren. Met uw eigen complete huisje, eigen heerlijke tuin en eigen zwembad kunt u relaxed genieten van rust en het zalige dolce far niente, waar Italianen patent op lijken te hebben.Maar uw vakantiehuis in de noordelijke Marche is ook een ideale basis om er een dagje fijn op uit te trekken. In onze blog noemden we al eerder Urbino, Ravenna, Fano, Rimini, Pergola en nog meer leuke trips. Allemaal tripjes met een beetje culturele twist. Maar misschien wilt u er ook wel even op uit om lekker naar het strand te gaan. Nou, dat treft, want dat is vlakbij.Slechts op vijftien kilometer afstand, in vogelvlucht. En wat voor strand!

Wij raden onze gasten meestal het strand aan dat ligt tussen Pesaro en Fano. Dat is een van de fijnste stranden. Het is breed, het is een zandstrand en het is veilig, Het strand loopt heel langzaam af en er zijn golfbrekers. Ideaal dus voor ouders met kleine kinderen. Echte zwemmers komen ook aan hun trekken in de buurt van die golfbrekers.Wij kiezen zelf meestal voor het strand bij kilometerpaal 243 van de SS16, de weg Pesaro-Fano.

Het is mooi gelegen aan de voet van heuvels. Ten zuiden van Fano begint daarentegen een grote hotel- en huizenzee langs het strand. “Ons” strand is ook niet druk, maar wel heel gezellig. U komt er door een tunneltje onder de spoorbaan. U kunt dan kiezen uit het vrije strand of de typisch Italiaanse bagno ernaast met ligbedjes en parasols keurig op een rij. Deze heet CocoLoco. De mensen zijn er erg vriendelijk.

 

U kunt er van een heerlijke espresso of cappuccino met een brioche genieten. of lekker lunchen, een pranzo op z’n Italiaans. Voor een billijke prijs eet je een prima pasta, een heerlijke salade of een stuk pizza. Bovendien is er voor kinderen veel gelegenheid om heerlijk te spelen of een van de speeltoestellen speelgelegenheid. Ook als u met uw eigen stoeltje en parasol op het vrije strand zit. Maar er zijn meer leuke stranden in de buurt. Bijvoorbeeld bij Fiorenzuola di Focara. 

Er zijn zelfs speciale stranden voor honden. We vertellen u er graag alles over.

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Uw vakantiehuis in Marken ligt dichtbij… het strand

Vanuit uw vakantiehuis in De Marken naar …. Fano

Het bronzen beeld van Keizer Augustus voor de poort van Augustus in Fano

Vanuit Casetta Lucia, uw heerlijke vakantiehuis in de Marken, een van de mooiste regio’s in Italië, kunt u leuke trips maken. Deze trip brengt ons in Fano op slecht 20 kilometer van uw vakantiewoning.

Een heerlijk strand in Fano aan de Adriatische Zee

Fano is een van de interessantste steden van de noordelijke Marken. De stad ligt direct aan de Adriatische zee en het zal dus niet verbazen dat het een van de belangrijkste badplaatsen is van de Marken. Dat komt niet in de laatste plaats omdat Fano over mooie zandstranden beschikt. Zij liggen voor Fano zelf en ten noorden van de stad. Richting het zuiden zijn wat kiezelstranden om verderop weer tot zandstrand te worden. Tevens is Fano een heel gezellige en authentieke stad. Als badplaats wordt zij voornamelijk gefrequenteerd door de Italianen zelf.

Het beeld van de godin Fortuna op de markt in Fano

De stad is tevens een van de belangrijkste vissershavens van de Adriatische kust. Het is leuk om de bedrijvigheid in de vissershaven gade te slaan, maar ook om te vismarkt in het centrum te bezoeken. Die is er iedere ochtend, behalve zondag en maandag. In een gezamenlijk gebouw in het centrum hebben de verschillende visverkopers een eigen open winkelruimte. Hier wordt vis verkocht die de nacht ervoor is gevangen. Kakelvers dus! Daarnaast is de gezellige warenmarkt op woensdag- en zaterdagmorgen zeker een bezoekje waard. Ieder 2e weekend van de maand is er in Fano ook nog een uitgebreide Antiekmarkt.  

De poort van Augustus in Fano

De poort van Augustus in Fano

Fano is een oude stad. Al gesticht door de Romeinen. Het heette toen Fanum Fortunam naar een tempel gewijd aan de godin Fortuna die hier toen stond. Een fraai bronzen beeld van deze geluksgodin op de fontein op het centrale plein herinnert hieraan.                                          De Poort van Augustus uit de eerste eeuw aan de westkant van de oude stad is een van de fraaiste monumenten uit die tijd. Als u buiten de muur met de rug naar de poort staat kijkt u, door een mooie middeleeuwse poort, uit over een drukke straat. Dat is de Via Flaminia, oorspronkelijk aangelegd door de Romeinen. Uiteindelijk leidt deze weg naar Rome, net als alle andere wegen die de Romeinen hebben aangelegd. De Via Flaminia diende vooral om de Romeinse legers te verplaatsen en liep van Rome via Fano naar Rimini waar een deel van de Romeinse vloot lag.

De San Michele

Naast de Poort van Augustus staat een klein maar beeldig kerkje, de San Michele, met een mooi renaissance portaal. In de voorgevel ziet u in reliëf een fraaie afbeelding van de Poort van Augustus. U ziet hierop ook dat de poort oorspronkelijk een bovenetage had met zuilen. Helaas is die er in de zestiende eeuw, tijdens de vele conflicten tussen de hertogen van Urbino en Rimini, afgeschoten.Houdt u van de Renaissance? Stap dan ook de Santa Maria Nuova binnen. Hier vindt u twee prachtige altaarstukken van Perugino.

En zo valt er nog veel meer over Fano te vertellen. Als u meer tips wilt, Loes en Pierre delen ze graag met u. Zo is uw vakantiehuis in De Marken niet alleen een plek om heerlijk te luieren, maar ook een ideale basis voor leuke trips.

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Vanuit uw vakantiehuis in De Marken naar …. Fano

Vanuit uw vakantiehuis in De Marken naar Ravenna

Vanuit Casetta Lucia, uw heerlijke vakantiehuis in De Marken, in het Italiaans Le Marche, tegenwoordig ook wel kort Marche, kunt u geweldig leuke en interessante trips maken. Eerder deden we in onze blog al suggesties voor tripjes redelijk dichtbij. Nu willen we u iets verder laten gaan, naar het beroemde Ravenna. Omdat uw vakantiehuis Casetta Lucia in de noordelijke Marken zo centraal gelegen is in Italië, is een trip naar Ravenna goed te doen. U moet er wel een dag voor uittrekken. ’s Morgens lekker vroeg weg en ’s avonds weer terug. Een lange dag wellicht, maar dan heeft u ook een grandioze culturele ervaring.

U rijdt er nog geen anderhalf uur over. Neem de A 14 richting Bologna en ga bij afslag Cesena Noord naar het noorden richting  Ravenna, het staat goed aangegeven. Parkeren doet u het best op het grote parkeerterrein aan het Largo Giustiniano. Dan bent u gelijk al bij een paar van de belangrijkste monumenten van Ravenna: de San Vitale en het mausoleum van Galla Placidia.

                                                                   Waarom Ravenna?                                   Omdat u hier de mooiste mozaïeken vindt uit de Europese kunstgeschiedenis, daterend uit de vijfde en zesde eeuw. Zij behoren tot de laat-antieke en vroeg-byzantijnse periode. In de zesde eeuw kwam Ravenna tot grote bloei toen het een exarchaat was van het Oost-Romeinse rijk. De belangrijkste keizer was Justinianus II.  Hem en zijn gevolg vindt u afgebeeld in de reeds genoemde San Vitale, evenals zijn gemalin Theodora met haar gevolg. Intiem, maar zeer bijzonder zijn de mozaïeken in het mausoleum van Galla Placidia, op het terrein van de San Vitale. Vergeet niet naar de Sant’ Apollinare Nuovo te gaan, het baptisterium van de Orthodoxen en het baptisterium van de Arianen. Deze monumenten zijn niet ver van elkaar gelegen. En als u Ravenna weer gaat verlaten, ga dan langs de Sant’ Apollinare in Classe.

De inwendige mens versterkt u op een van de leuke terrassen en in een van de heerlijke restaurants die Ravenna rijk is. Geniet intussen van de stad. Het centrum van Ravenna is ook de moeite waard. Wist u dat de grote Italiaanse dichter Dante Alighieri in Ravenna begraven ligt? In een grafkapel naast de San Francesco.

Voldaan van zoveel schoonheid en indrukken keert u dan weer terug naar uw heerlijke vakantiehuis in De Marken met wellicht nog een heerlijke plons in uw eigen zwembad.

 

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , , , , , , , , , , , | Reacties uitgeschakeld voor Vanuit uw vakantiehuis in De Marken naar Ravenna

De 2e wereldoorlog in Italië

Zoals beloofd in mijn vorige blog op 25 april, het Italiaanse bevrijdingsfeest, vertel ik in deze blog iets meer over de complexe geschiedenis van de 2e wereldoorlog in Italië. 

Het indrukwekkende boek “Het verdriet van Italië” van de Britse historicus James Holland geeft een geweldig goed beeld van het laatste oorlogsjaar. Weinig mensen weten dat er in Italië, in 1944-1945, zowel aan Duitse kant als aan de kant van de geallieerden, meer militaire slachtoffers dan waar dan ook in West-Europa zijn gesneuveld.

In 1939 had het facistische Italië van Mussolini zich aangesloten bij Hitler Duitsland.
Als As-mogendheden werkten Italië en Duitsland de eerste oorlogsjaren dus samen. Nadat de geallieerden op 10 juli 1943 op Sicilië waren geland capituleerde het Italiaanse leger. Mussolini werd een paar dagen later, op 13 juli 1943, door zijn eigen facistische partij afgezet en om veiligheidsredenen gevangen gezet. Eerst op Ponza, een eilandje in de Thyreense Zee tussen Rome en Napels en later naar het gebergte Gran Sasso in De Abruzzen. De Duitsers bevrijdden Mussolini daar in september door middel van een luchtlandingsoperatie en vlogen hem naar Duitsland. Onder grote druk van de Duitsers die dreigden Milaan, Turijn en Genua te vernietigen, stichtte hij in Salò, aan het Gardameer, de Italiaanse Sociale Republiek, oftewel de Republiek van Salò. Pasolini heeft hier de indrukwekkende en zeer schokkende film ‘Salò’ overgemaakt.

Na de capitulatie van het Italiaanse leger werd Italië bezet door Duitsland. Italiaanse soldaten werden verplicht om zich bij het Duitse leger aan te sluiten. Sommigen deden dat, anderen sloten zich aan bij de Partizanen, gingen ondergronds of meldden zich aan bij de geallieerden die net als de Duitsers weinig vertrouwen in ze hadden.

Terwijl de geallieerden zich vanuit de Italiaanse laars een weg noordwaarts vochten, trokken de Duitsers zich tergend langzaam terug. Zij richtten hierbij steeds nieuwe verdedigingslinies op over de volle breedte van Italië. De belangrijksten waren de Gustav-Linie, ten zuiden van Rome en de Gotenlinie, niet ver van het vakantiehuis Huisje in De Marken. Deze 320 km lange verdedigingslinie strekte zich uit van Pesaro aan de Adriatische Zee tot aan Massa Carrara aan de Tyrreense Zee en bestond uit 2376 stuks machinegeweer, 479 stuks antitankwapen en mortieren, 120 km prikkeldraad en vele kilometers antitank-obstakels.

Op gruwelijke wijze werden dorpen uitgemoord en met de grond gelijk gemaakt. Veelal als vergelding voor aanslagen die partizanen pleegden op Duitse officieren. De Duitse haat richtte zich niet alleen op de partizanen, die al jaren een gewelddadige guerrilla tegen de fascisten en de Duitsers voerden, maar ook tegen de onschuldige burgerbevolking. Dit drama werd door velen gezien als een ‘side-show’ van de grote gevechten aan het oost- en het westfront.

Voor de winter van 1944/45 leek de overwinning al nabij. Door de langzame manier van terugtrekken van de Duitsers, de stevige Gotenlinie en hevige regens stagneerden de legers van de geallieerden. De vele rivieren die zij moesten passeren stroomden over en de net gebouwde legerbruggen spoelden weg. De verkleumde en uitgeputte militairen en partizanen moesten nog een strenge en zeer natte winter door

De jonge, zeer productieve Britse historicus James Holland raadpleegde tal van bekende en minder bekende archieven en interviewde talloze ooggetuigen. Die persoonlijke portretten zijn indrukwekkend. Het boek geeft een aaneenschakeling van militaire vorderingen en tegenslagen, van aanslagen, verwoestingen, wraaknemingen en persoonlijke verzetsdaden. Kaartjes en zwart-witfoto’s ondersteunen de tekst. Ik vond het een zeer indrukwekkend boek en beveel het iedereen aan die van geschiedenis houdt.

Het verdriet van Italië. 622 pagina’s
Auteur: James Holland
Uitgever: Ambo/Anthos
ISBN: 9789026324512
Verschenen: 25-05-2011

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , , | Reacties uitgeschakeld voor De 2e wereldoorlog in Italië

25 april: Bevrijdingsdag in Mombacoccio

Vandaag vieren Italianen bevrijdingsdag. De geschiedenis van de 2e wereldoorlog in Italië is vrij ingewikkeld. Daarover morgen meer. Vandaag is het feest! Italianen gaan dan samen met familie of vrienden, hoe kan het ook anders, lekker eten in een restaurant, bij La Mamma of La Nonna. Maakt niet uit waar. Overal neemt en krijgt men ruim de tijd om tijdens de Pranzo (het middageten) uitgebreid en lekker samen te tafelen.
Voor een pranzo op zon- en feestdagen word je tussen 12 en 13 uur verwacht en ben je de hele middag onder de pannen. Op feestdagen, zoals vandaag, is er een vast menu. Hier in De Marken zijn er meerdere restaurants bij ons in de buurt. Waarvan 2 zelfs op loopafstand.
Vandaag gaan wij pranzare bij Ristorante La Coppa, waar Gabriella de scepter zwaait. Het uitgebreide bevrijdingsmenu kost € 25,-, inclusief wijn, water en koffie. Kom daar in Nederland maar eens om.

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Getagged , , | Reacties uitgeschakeld voor 25 april: Bevrijdingsdag in Mombacoccio

Vakantiehuis in de Marken en de Bronzi Dorati van Pergola

Voor deze trip vanuit uw vakantiehuis in de Marken nemen wij u mee naar Pergola, aan de andere kant van de Metauro, 39 km van uw vakantiewoning. Pergola ligt nog net in de provincie Pesaro-Urbino, vlakbij de provincie Ancona. U rijdt erheen door een prachtig heuvellandschap. Met veel bochtwerk, dat wel. Maar oh wat een mooie rit.

De Bronzi Dorati

Museo dei Bronzi Dorati e della Città di Pergola
Eigenlijk zijn er weinig redenen om dit provinciestadje te bezoeken, er zijn immers zo veel mooie en zelfs mooiere stadjes in De Marken. Behalve die ene reden dan… En dat maakt een bezoek aan Pergola tot een must. Want midden in dit eenvoudige stadje bevindt zich een museum, natuurlijk in een oud klooster zoals zo vaak in Italië. Naast de obligate lokale altaarstukken en heiligenbeelden bevat het een van de belangrijkste Romeins-archeologische schatten die er in Italië te vinden zijn, een groep bronzen beelden.
Het museum ontleent er dan ook zijn naam aan: Museo dei Bronzi Dorati e della Città di Pergola. Vrij vertaald: het Museum van de Vergulde Bronzen en de stad Pergola.
Die groep vergulde bronzen bestaat uit twee vrouwenfiguren en twee ruiters. Compleet is ze helaas niet meer, delen van figuren en paarden zijn verdwenen, maar de groep is zo uniek dat zij, ondanks het ontbreken van die delen, in ieder klassiek archeologisch handboek hoort te staan. In werkelijkheid is zij echter redelijk onbekend. Ten onrechte, zowel in kunsthistorische en archeologische zin.

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius op het Campidoglio in Rome

Ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius
Er is namelijk slechts één bronzen Romeins ruiterstandbeeld dat alom bekend is. Het beroemde beeld van de Romeinse keizer Marcus Aurelius (regeerde van 161 – 180 na Chr). Het beeld bevond zich eeuwenlang midden op het Campidoglio in Rome. Tegenwoordig is het, na een zorgvuldige restauratie, een van de belangrijkste trekpleisters van de Capitolijnse musea. Op het Campidoglio, het door Michelangelo ontworpen plein met geometrische en door elkaar lopende cirkelmotieven, staat nu een kopie. Dit beeld kreeg terecht zo’n belangrijke plaats in de kunstgeschiedenis. Lange tijd was dit het enige Romeinse bronzen ruiterstandbeeld dat uit de oudheid was overgebleven. Het is niet in de smeltovens terecht gekomen omdat men dacht dat het de eerste christelijke keizer Constantijn de Grote (280 – 337na Chr.) voorstelde. Het beeld van Marcus Aurelius dateert uit de laatste decennia van de tweede eeuw. Het beeld is ook belangrijk vanwege de schoonheid en de fabelachtige techniek van bronsgieten die lange tijd verloren is geweest.

De vondst op een akker
En dan, op 26 juni 1946, is daar ineens die vondst van de groep in Pergola. Twee boeren, de broers Giuseppe en Pietro Peruzzini zagen, terwijl ze op hun akkers aan het werk waren in het gehuchtje Santa Lucia di Calamello in de gemeente Pergola, ineens iets schitteren in de grond. Het leek wel goud! Na het oprapen bleek het de vorm van een paardenhoef te hebben. Zou er nog meer in de grond zitten? Een boom die in de weg stond werd geveld. En meer brokstukken kwamen tevoorschijn! In de volgende dagen waarschuwde men de Monumentenzorg van De Marken. Toen werd er officieel verder gezocht. In totaal vond men meer dan 900 kilo metaal verdeeld over iets meer dan 300 stukken van verschillende afmetingen.

Prachtige paardenhoofden

Langdurige restauratie
Na drie jaar bracht men de vondst over naar een bekend restaurator van bronzen voorwerpen in Florence. Het werk vorderde uiterst langzaam, niet het minst doordat veel stukken uiterst klein waren en het moeilijk was die een juiste plaats te geven. Dertien jaar na de vondst was slechts een deel klaar en lag het werk een tijd stil. In 1976 besloot men weer verder te gaan en begon Monumentenzorg van Toscane aan een laatste en definitieve restauratiepoging. Deze duurde elf jaar. In 1987 kon de groep eindelijk, tijdens een speciale zes maanden durende tentoonstelling in het Archeologisch Museum van Florence, aan het publiek getoond worden. De toeloop was enorm. Van toen af heette de groep de ‘Bronzi Dorati’.
De Bronzi Dorati vonden uiteindelijk hun eindbestemming in dat oude klooster in Pergola.

Een gebaar van verzoening

Prachtige presentatie
Figuren en paarden zijn weliswaar niet compleet, maar de uitwerking op de beschouwer is er niet minder om. De presentatie, in een speciale klimaatkamer, is ongelooflijk knap. Wat ontbreekt vul je als vanzelf in gedachte aan. Ieder die er oog in oog mee staat raakt onder de indruk van het hoge artistieke niveau en het uitmuntende vakmanschap van de beeldhouwer-bronsgieter. Prachtig is de detaillering van de paardenhoofden, de tuigage, het gebaar van de ruiter, de houdingen van de figuren, de plooival van de gewaden. Het is allemaal raak getroffen. Onderzoekers dateren de groep uit de jaren twintig na Christus, de keizertijd. Men denkt dat deze groep ooit een plaats had op een triomfboog, in een basilica of een ander belangrijk gebouw. Gezien de kleding en de fraai versierde tuigage moet het gaan om zeer aanzienlijke personen, stellig een familie. De man zal mogelijk een hooggeplaatste militair uit een patriciersgeslacht zijn geweest. Het gebaar, zo nemen geleerden aan, is er een van verzoening en niet van een groet. Dan zou de hand hoger aangebracht zijn en niet zoals hier op hoofdhoogte. De vrouwenfiguren zijn er als een soort eerbetoon aan de belangrijke familie aangebracht. Dat gebeurde wel meer. Als bronzen ruiterstandbeeld is dit waarschijnlijk het vroegste Romeinse voorbeeld.
Ga naar Pergola en sta oog in met deze groep. Een belevenis!

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Reacties uitgeschakeld voor Vakantiehuis in de Marken en de Bronzi Dorati van Pergola

Vakantiehuis in De Marken: Dagje Rimini

Rijke geschiedenis                                                                              

Rimini is wijd en zijd bekend als badplaats aan de Adriatische Zee en is zelfs berucht vanwege de vele discoteken aan de kust waar de Italiaanse jongeren van heinde en verre op af komen. Voor cultuurminnaars lijkt Rimini dan ook weinig aantrekkelijk, maar gelukkig is er op cultureel gebied in deze oude Romeinse stad, met haar rijke geschiedenis, ook heel veel te beleven. In het historische centrum getuigen imposante monumenten, uit verschillende perioden, van haar grote bloei. In de gezellige binnenstad kun je ook heerlijk winkelen. Dat maakt een bezoek aan Rimini, vanuit uw vakantiehuis in De Marken, meer dan waard.

Parkeren

Rimini ligt, via de A14, op zo’n 40 km afstand van uw vakantiehuis in De Marken. Als je je TomTom instelt op de Circonvalazione Occidentale kun je, op de parkeerterreinen, vlak achter het Castello Sigismondo, doorgaans makkelijk je auto kwijt. Parkeren lukt minder goed op woensdag en zaterdag, vanwege de markt. Vanwege de markt kun je de stad ook minder goed zien.

Het Castello Sisismondo                                                                     

In de middeleeuwen en de renaissance was het geslacht van de Malatesta’s de baas in Rimini en omgeving. Als je de stad binnenkomt, valt meteen het grote massieve kasteel van Sisimondo Malatesta op. In het kasteel worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. Als er geen tentoonstelling is, is het meestal gesloten. Maar ook de buitenkant is indrukwekkend om te zien. Boven de toegangspoort vind je het wapen met olifanten van de Malatesta’s. http://www.visit-rimini.com/general-sightseeing/the-malatesta-castle-castello-sismondo/

Via de Piazza Cavour naar de Tempio Malatestiano                

De gezellige Piazza Cavour wordt omringd door het theater, het stadhuis en vele terrasjes. Als je aan het einde van het plein rechtsaf gaat kom je op de mooie Piazza Tre Martiri. Dat was in de Romeinse tijd het Forum Romanum. Onderweg kom je nog wat restanten van oude Romeinse wegen tegen. Ga dan linksaf en na zo’n 100 meter zie je rechts de Tempio Malatestiano.  Deze van oorsprong gotische kerk is in 1450, op verzoek van Sisismondo Malatesta, door de architect Leon Batista Alberti, schitterend omgebouwd tot de eerste renaissance kerk van Italië.

   

De façade is prachtig en ook het interieur van de kerk is de moeite waard. Rechts voor in de kerk hangt een fresco van de schilder Piero della Francesca. Daarop knielt Sisismondo Malatesta voor zijn patroonheilige San Sisismondo. De  ijdele en wrede heerser Sisismondo heeft zichzelf, tegen de traditie in, centraal in het midden laten afbeelden. Op de belangrijkste plaats die eigenlijk zijn patroonheilige toekomt. In het medaillon rechts vind je een zicht op de toenmalige stad. Het prachtige stukwerk overal in de kerk is van de beeldhouwer Agostino di Ducio. In de kapellen achterin zijn prachtige graven van leden van de familie Malatesta. Ook hier zie je weer mooie olifanten. De kerk sluit om 12.00 uur en gaat ’s middags om 15.30 uur weer open.

Tip voor een lekkere lunch                                                                  

Waarschijnlijk is het nu tijd voor de lunch. Als je terug loopt naar Piazza Cavour vind je, aan de linker zijkant van het theater een doorgaand straatje naar de Piazza Malatesta (Via Poletti 32). Daar kun je bij La Mia Mama, tussen de Italianen, voor € 8,50 p.p. 2x opscheppen bij het uitgebreide warme en koude buffet. Je kunt er ook gewoon a la carte eten.

Het museum en het huis van de chirurg                                        

Het museum en het ‘huis van de chirurg’ staan op de Piazza Ferrari. Het opgegraven huis van de Chirurg ligt midden op het plein, onder een glazen gebouw over vloerresten met rijke vloermozaïeken.                                                                                                                                
Ga aan het einde van de Piazza Cavour naar links en volg dan de bordjes. Je koopt een combinatieticket voor de opgraving én voor het museum. Inwoners uit Europa boven de 65 jr. hebben in veel musea korting. Je moet dat wel altijd even zeggen bij het kopen van een kaartje en je soms ook legitimeren. Het is handig om eerst naar het museum te gaan. Hier is een model gebouwd van een deel van de woning zoals die eruit zag in de Romeinse tijd. Er is ook veel Romeins medisch gereedschap tentoongesteld. Op de plaats van het Romeinse huis werd in de middeleeuwen ook begraven. Er zijn verschillende graven blootgelegd.

Ook een paar zalen met Fellini                                                          

Rimini is ook de geboortestad van de beroemde filmregisseur Federico Fellini. In het Museo della Città op de begane grond zijn een paar zalen aan Fellini gewijd met o.a. tekeningen van hem.

Het lekkerste ijs van Rimini (en omgeving)

Voor liefhebbers van ijs: tegenover de ingang van het huis van de chirurg vind je het heerlijkste ijs, ambachtelijk gemaakt.

De boog van Augustus en de Romeinse brug

Als je nog energie over hebt kun je een brug uit de Romeinse tijd bewonderen, waar nu nog steeds verkeer overheen gaat. Aan de andere kant van de oude stad vind je de boog van Augustus. Alles in het oude centrum is goed te belopen.

 

Geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) | Reacties uitgeschakeld voor Vakantiehuis in De Marken: Dagje Rimini