Vakantiehuis in Le Marche: Dagtochtje over de Metauro

Mondavio. Vestingwerken

Mondavio. Vestingwerken

Corinaldo. De trappenstraat 'La Piaggia'

Corinaldo. De trappenstraat ‘La Piaggia

 

 

 

 

 

 

 

Over de Metauro

Casetta Lucia is uw ideale vakantiehuis in De Marken. U heeft een eigen zwembad, kunt heerlijk luieren in uw eigen tuin en er is ook nog een breed zandstrand vlakbij. Uw vakantiewoning, centraal gelegen in de provincie Pesaro – Urbino, is ook een ideale uitvalsbasis voor het maken van prachtige dagtochtjes met de auto. In deze blog presenteren wij u een mooie ontdekkingstocht aan de andere kant van de Metauro. De rivier de Metauro ontspringt in de Apennijnen en stroomt bij Fano de Adriatische Zee in. Deze trip voert u langs een keur van pittoreske ommuurde stadjes en dorpjes. Vaak prachtig gelegen boven op een van de vele heuvels. De muren stammen nog uit de middeleeuwen en renaissance, de tijd waarin stadstaten nog stevig vochten tegen elkaar. Zo werd er in dit gebied veel strijd geleverd tussen de Malatesta’s uit Rimini en de Montefeltro’s uit Urbino. Dit tochtje voert u ook door prachtige landschappen.

Cartoceto
U rijdt vanaf Mombaroccio richting het vlakbij gelegen Cartoceto. Als u langs dit dorp rijdt lijkt het niet zo bijzonder. Maar als u uw auto beneden, op het centrale plein aan de voet van een stijle muur, heeft geparkeerd, ontdekt u de nauwe straatjes die naar boven kronkelen. Leuk om te weten is dat Cartoceto en omgeving een van de mooiste olijfolies van Italië levert. Het heeft dan ook een eigen DOP. DOP betekent ‘Denominazione di Origine Protetta’, ofwel beschermde herkomstbenaming.

Serrungarina
Als u even terugrijdt richting Mombaroccio neemt u vlak nadat u Cartoceto verlaten heeft een weggetje naar links, richting Serrungarina. Daar parkeert u onderaan de muur tegenover de bar en loopt u naar boven het stadje in. De nauwe straatjes liggen concentrisch rond de top van de heuvel. Bovenaan vindt u natuurlijk de parochiekerk. Het stadje is beroemd om de teelt van peren van het ras Angelica. Daarom staat er bij de ingang van het stadje een beeld van een peer met vleugels. De peren van Serrungarina zijn eveneens DOP.

Barchi en Mondavio
U vervolgt de weg richting Barchi en Mondavio. Barchi is aardig vanwege zijn toegangspoort en de ommuring waar je rondom langs kunt lopen, met prachtige uitzichten. Maar een hoogtepunt is ongetwijfeld Mondavio. Ook weer ommuurd. En hoe! De renaissance vestingbouwer, beeldhouwer en schilder Francesco di Giorgio Martini (1439 – 1502) heeft hier een paar machtige bastions neergezet. Met torens, grachten (nu zonder water), muren en een brug die naar het stadje leidt. Dit alles dateert uit het eind van de vijftiende eeuw en het geheel ziet er zeer imposant uit. Het stadje werd zo een waarlijk onneembare vesting. Beneden de muren, op de plaats waar eerst het grachtwater stroomde, staan nu levensgrote en levensechte belegeringswerktuigen opgesteld. Een lepelblijde, een hevelblijde en nog veel meer. De vestingwerken zijn nu een leuk museum dat binnen, met tableaux vivants, een goed beeld geeft van het ridderleven. Buiten de muren is genoeg parkeergelegenheid. In het pittoreske stadje vindt u een leuk pleintje met goede koffiebars, een oude kerk en een oud klooster. Achter de kerk is een grote tuin met gigantische bomen. Op deze lommerrijke plek kunt u van een heerlijke pizza genieten. En ook weer van een prachtig uitzicht.

Corinaldo
De vestingwerken van Mondavio dateren uit de tijd van de renaissance. Maar het kan ook middeleeuwser. Het 11km verderop gelegen Corinaldo is helemaal ommuurd door machtige vestingwerken uit de middeleeuwen. U kunt verschillende bastions in en ook over muren lopen. Het stadje zelf biedt heerlijke straatjes, steegjes en pleintjes om rond te dwalen. Bekend is de stijle trappenstraat ‘La Piaggia’ met 100 treden en halverwege een fontein. Het karakteristieke stadje is ieder jaar weer het decor van een van de grootste en bekendste Haloweenfeesten van Italië. Corinaldo is door de TCI, de Italiaanse ANWB, vanwege zijn authenticiteit en schilderachtigheid uitgeroepen als een ‘borgo bandiera arancione’, plaatsje met oranje vlag.

U kunt nu dezelfde route terugrijden naar uw heerlijke vakantiehuis in Le Marche, u kunt ook via Senigallia en Fano terug. Langs de kust. Ook over Senigallia en Fano valt veel te vertellen, maar dat bewaren we voor een volgende blog.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.