Vakantiehuis in De Marken: Dagje Rimini

Rijke geschiedenis                                                                              

Rimini is wijd en zijd bekend als badplaats aan de Adriatische Zee en is zelfs berucht vanwege de vele discoteken aan de kust waar de Italiaanse jongeren van heinde en verre op af komen. Voor cultuurminnaars lijkt Rimini dan ook weinig aantrekkelijk, maar gelukkig is er op cultureel gebied in deze oude Romeinse stad, met haar rijke geschiedenis, ook heel veel te beleven. In het historische centrum getuigen imposante monumenten, uit verschillende perioden, van haar grote bloei. In de gezellige binnenstad kun je ook heerlijk winkelen. Dat maakt een bezoek aan Rimini, vanuit uw vakantiehuis in De Marken, meer dan waard.

Parkeren

Rimini ligt, via de A14, op zo’n 40 km afstand van uw vakantiehuis in De Marken. Als je je TomTom instelt op de Circonvalazione Occidentale kun je, op de parkeerterreinen, vlak achter het Castello Sigismondo, doorgaans makkelijk je auto kwijt. Parkeren lukt minder goed op woensdag en zaterdag, vanwege de markt. Vanwege de markt kun je de stad ook minder goed zien.

Het Castello Sisismondo                                                                     

In de middeleeuwen en de renaissance was het geslacht van de Malatesta’s de baas in Rimini en omgeving. Als je de stad binnenkomt, valt meteen het grote massieve kasteel van Sisimondo Malatesta op. In het kasteel worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. Als er geen tentoonstelling is, is het meestal gesloten. Maar ook de buitenkant is indrukwekkend om te zien. Boven de toegangspoort vind je het wapen met olifanten van de Malatesta’s. http://www.visit-rimini.com/general-sightseeing/the-malatesta-castle-castello-sismondo/

Via de Piazza Cavour naar de Tempio Malatestiano                

De gezellige Piazza Cavour wordt omringd door het theater, het stadhuis en vele terrasjes. Als je aan het einde van het plein rechtsaf gaat kom je op de mooie Piazza Tre Martiri. Dat was in de Romeinse tijd het Forum Romanum. Onderweg kom je nog wat restanten van oude Romeinse wegen tegen. Ga dan linksaf en na zo’n 100 meter zie je rechts de Tempio Malatestiano.  Deze van oorsprong gotische kerk is in 1450, op verzoek van Sisismondo Malatesta, door de architect Leon Batista Alberti, schitterend omgebouwd tot de eerste renaissance kerk van Italië.

   

De façade is prachtig en ook het interieur van de kerk is de moeite waard. Rechts voor in de kerk hangt een fresco van de schilder Piero della Francesca. Daarop knielt Sisismondo Malatesta voor zijn patroonheilige San Sisismondo. De  ijdele en wrede heerser Sisismondo heeft zichzelf, tegen de traditie in, centraal in het midden laten afbeelden. Op de belangrijkste plaats die eigenlijk zijn patroonheilige toekomt. In het medaillon rechts vind je een zicht op de toenmalige stad. Het prachtige stukwerk overal in de kerk is van de beeldhouwer Agostino di Ducio. In de kapellen achterin zijn prachtige graven van leden van de familie Malatesta. Ook hier zie je weer mooie olifanten. De kerk sluit om 12.00 uur en gaat ’s middags om 15.30 uur weer open.

Tip voor een lekkere lunch                                                                  

Waarschijnlijk is het nu tijd voor de lunch. Als je terug loopt naar Piazza Cavour vind je, aan de linker zijkant van het theater een doorgaand straatje naar de Piazza Malatesta (Via Poletti 32). Daar kun je bij La Mia Mama, tussen de Italianen, voor € 8,50 p.p. 2x opscheppen bij het uitgebreide warme en koude buffet. Je kunt er ook gewoon a la carte eten.

Het museum en het huis van de chirurg                                        

Het museum en het ‘huis van de chirurg’ staan op de Piazza Ferrari. Het opgegraven huis van de Chirurg ligt midden op het plein, onder een glazen gebouw over vloerresten met rijke vloermozaïeken.                                                                                                                                
Ga aan het einde van de Piazza Cavour naar links en volg dan de bordjes. Je koopt een combinatieticket voor de opgraving én voor het museum. Inwoners uit Europa boven de 65 jr. hebben in veel musea korting. Je moet dat wel altijd even zeggen bij het kopen van een kaartje en je soms ook legitimeren. Het is handig om eerst naar het museum te gaan. Hier is een model gebouwd van een deel van de woning zoals die eruit zag in de Romeinse tijd. Er is ook veel Romeins medisch gereedschap tentoongesteld. Op de plaats van het Romeinse huis werd in de middeleeuwen ook begraven. Er zijn verschillende graven blootgelegd.

Ook een paar zalen met Fellini                                                          

Rimini is ook de geboortestad van de beroemde filmregisseur Federico Fellini. In het Museo della Città op de begane grond zijn een paar zalen aan Fellini gewijd met o.a. tekeningen van hem.

Het lekkerste ijs van Rimini (en omgeving)

Voor liefhebbers van ijs: tegenover de ingang van het huis van de chirurg vind je het heerlijkste ijs, ambachtelijk gemaakt.

De boog van Augustus en de Romeinse brug

Als je nog energie over hebt kun je een brug uit de Romeinse tijd bewonderen, waar nu nog steeds verkeer overheen gaat. Aan de andere kant van de oude stad vind je de boog van Augustus. Alles in het oude centrum is goed te belopen.

 

Dit bericht is geplaatst in Vakantie in de marken (Italie). Bookmark de permalink.