Vanuit uw vakantiehuis in De Marken naar …. Fano

Het bronzen beeld van Keizer Augustus voor de poort van Augustus in Fano

Vanuit Casetta Lucia, uw heerlijke vakantiehuis in de Marken, een van de mooiste regio’s in Italië, kunt u leuke trips maken. Deze trip brengt ons in Fano op slecht 20 kilometer van uw vakantiewoning.

Een heerlijk strand in Fano aan de Adriatische Zee

Fano is een van de interessantste steden van de noordelijke Marken. De stad ligt direct aan de Adriatische zee en het zal dus niet verbazen dat het een van de belangrijkste badplaatsen is van de Marken. Dat komt niet in de laatste plaats omdat Fano over mooie zandstranden beschikt. Zij liggen voor Fano zelf en ten noorden van de stad. Richting het zuiden zijn wat kiezelstranden om verderop weer tot zandstrand te worden. Tevens is Fano een heel gezellige en authentieke stad. Als badplaats wordt zij voornamelijk gefrequenteerd door de Italianen zelf.

Het beeld van de godin Fortuna op de markt in Fano

De stad is tevens een van de belangrijkste vissershavens van de Adriatische kust. Het is leuk om de bedrijvigheid in de vissershaven gade te slaan, maar ook om te vismarkt in het centrum te bezoeken. Die is er iedere ochtend, behalve zondag en maandag. In een gezamenlijk gebouw in het centrum hebben de verschillende visverkopers een eigen open winkelruimte. Hier wordt vis verkocht die de nacht ervoor is gevangen. Kakelvers dus! Daarnaast is de gezellige warenmarkt op woensdag- en zaterdagmorgen zeker een bezoekje waard. Ieder 2e weekend van de maand is er in Fano ook nog een uitgebreide Antiekmarkt.  

De poort van Augustus in Fano

De poort van Augustus in Fano

Fano is een oude stad. Al gesticht door de Romeinen. Het heette toen Fanum Fortunam naar een tempel gewijd aan de godin Fortuna die hier toen stond. Een fraai bronzen beeld van deze geluksgodin op de fontein op het centrale plein herinnert hieraan.                                          De Poort van Augustus uit de eerste eeuw aan de westkant van de oude stad is een van de fraaiste monumenten uit die tijd. Als u buiten de muur met de rug naar de poort staat kijkt u, door een mooie middeleeuwse poort, uit over een drukke straat. Dat is de Via Flaminia, oorspronkelijk aangelegd door de Romeinen. Uiteindelijk leidt deze weg naar Rome, net als alle andere wegen die de Romeinen hebben aangelegd. De Via Flaminia diende vooral om de Romeinse legers te verplaatsen en liep van Rome via Fano naar Rimini waar een deel van de Romeinse vloot lag.

De San Michele

Naast de Poort van Augustus staat een klein maar beeldig kerkje, de San Michele, met een mooi renaissance portaal. In de voorgevel ziet u in reliëf een fraaie afbeelding van de Poort van Augustus. U ziet hierop ook dat de poort oorspronkelijk een bovenetage had met zuilen. Helaas is die er in de zestiende eeuw, tijdens de vele conflicten tussen de hertogen van Urbino en Rimini, afgeschoten.Houdt u van de Renaissance? Stap dan ook de Santa Maria Nuova binnen. Hier vindt u twee prachtige altaarstukken van Perugino.

En zo valt er nog veel meer over Fano te vertellen. Als u meer tips wilt, Loes en Pierre delen ze graag met u. Zo is uw vakantiehuis in De Marken niet alleen een plek om heerlijk te luieren, maar ook een ideale basis voor leuke trips.

Dit bericht is geplaatst in Vakantie in de marken (Italie) met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.